Sunday, November 3, 2013


Hai semua....(cehhh, mcm ramai jek yg jenguk belog saya ini, perasan!) td berblogwalking, tetibe nmpk ade info best nk kongsi utk semua - copy paste dr blog UMMUAMMAR , cer tgk....

Ajar Si Kecil Tentang CintaNya.Salam ukhuwwah, salam mawaddah buat semua..

Anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai harganya. Memiliki anak yang bijak lagi soleh merupakan idaman setiap insan. Mampukah kita mendepani cabaran di dunia masakini yang penuh cabaran dan noda ini untuk melahirkan zuriat soleh yang mampu mendoakan kesejahteraan buat kita suatu hari nanti..

Menghadapi realiti anak-anak murid seagama setiap hari di sekolah , hati saya banyak mentafsir dan berfikir. Benarlah pelajaran dan ilmu agama ibubapa amat mempengaruhi sakhsiah dan aqidah anak-anak mereka. Kalau tidak, terjadilah apa yang telah terjadi..Sedih hati saya melihat sebahagian besar anak-anak bangsa seagama hidup dalam fantasi keseronokan yang mereka cipta sendiri. Tiada keinginan pada agama. Apatah lagi untuk memahami erti mencintai Allah dalam segenap aspek kehidupan. Sebagai guru, kadang-kadang saya hilang punca..di mana mahu saya mulakan dalam ruang dan peluang yang terbatas...
Justeru, harapan saya terutamanya buat ibubapa yang mempunyai permata hati penyeri hidup. Sedari kecil didiklah mereka dengan kalimah-kalimah tauhid, bisikkan di telinga mereka ayat-ayat tentang cintaNya, ceritakan pada mereka tentang keagunganNya, pakaikan mereka dengan pakaian taqwa..agar mereka membesar seiring dengan teguhnya aqidah pada Allah SWT.

Saya ingin berkongsi tips menanamkan cinta Ilahi ke dalam jiwa anak sejak dari bayi.Tips ini saya ambil dari kotak email yang dikirimkan seorang teman. Baca, hayati dan aplikasikan dalam pentarbiahan anak-anak anda..

Tahap Umur : 0 hingga 6 bulan

BAHASA

 1. Sentiasa mengucapkan kalimat La ilaha illa Allah dengan jelas dan teratur sambil mewujudkan ‘eye to eye contact’ dan memaksimakan sentuhan fizikal (misalnya: menyentuh mukanya; membuka tangannya; menggosok atau mengurut badannya selepas mandi
 2. Sentiasa bercakap dengan menggunakan bahasa yang betul untuk menunjukkan kasih sayang dan kemesraan


  INTELEK

  1. Memperkenalkan tanda-tanda kekuasaan Allah. Misalnya: set anggota (pegang anggotanya yang berkenaan);
  2. Tekankan hanya Allah berkuasa memberikan kepadanya anggota itu, makhluk selain daripada Allah tidak mampu berbuat demikian.
  3. Terus baca “La ilaha illa Allah” 
  4. Memperkenalkan fungsi anggota yang dikehendaki oleh Allah: misalnya: Allah berikan mata untuk melihat tanda kekuasaan Allah.  Sekiranya Allah mengambil balik penglihatan kita, tiada siapa boleh mengembalikannya
  5. Membawanya bersiar-siar sambil bercerita betapa tinggi dan esa kekuasaan Allah, Rabb sekelian alam.
  6. Perkenalkan alam sebagai tanda kekuasaan Allah
  7. Memberikan anak peluang merasa dengan jarinya sifat yang Allah berikan kepada ciptaan-Nya.  Misalnya: panas, sejuk, kasar, licin, rata, bulat, kesat, halus.  Berikan anak rasa dengan lidahnya rasa manis, masin, pahit dan masam.  Terangkan ini sebagai tanda kekuasaan –Nya.

   

  JIWA

  1. Solat di samping anak.  Mencium dan mendukungnya selepas solat.  
  2. Membaca al Qur’an dan ma’thurat di sampingnya.

   

  FIZIKAL       

  1. Meletakkan anak dalam keadaan meniarap, sama ada di atas riba kita, atau di atas permukaan lantai yang tidak sejuk, bersih dan rata.  Biarkan anak cuba mengangkat kepalanya sendiri dan merayap.  Biasakan kedua tangan anak memegang kedua jari telunjuk ibu dan perlahan-lahan ibu mengangkat jarinya sehingga badan anak terangkat, sedikit demi sedikit 
  2. Bagi keseimbangan badannya, cubalah beransur-ansur menimang dan melambungnya dengan penuh berhati-hati.  Lakukan semua aktiviti ini dengan mengulang pembacaan kalimah tauhid.  Penggunaan nasyid adalah berkesan.
  Tahap Umur : 6 – 12 bulan

  INTELEK

  1. Teruskan ransangan yang dibuat untuk kumpulan umur 0 – 6 bulan.
  2. Mengajar kalimah tauhid dengan sebutan yang jelas, satu-satu dan teratur. 
  3. Untuk meransang inteleknya, ibu boleh menunjukkan tanda-tanda kekuasaan Allah dalam bentuk kad-kad gambar atau buku bergambar yang besar dan jelas gambarnya. Contoh: Set tanda kekuasaan Allah di langit ( matahari, bulan , bintang, planet ). Set kekuasaan Allah di bumi (gunung, laut, sungai, padang pasir, hutan tropika
  4. Ibu boleh menggunakan sebarang set ciptaan Allah.  Perlu diterangkan di sini bahawa terdapat beberapa faedah memperkenalkan ciptaan Allah dalam bentuk set.

  • Kajian membuktikan otak kanak-kanak amat peka kepada ransangan yang berbentuk berkedip (flashing) dan berbentuk kumpulan (set).  Pembinaan ilmu itu bersistem dan akan berkembang secara bersistem juga.
  •  Memperkenalkan ciptaan Allah dalam bentuk set melatih anak untuk meneliti persamaan –persamaan pada set makhluk yang sama jenisnya; juga meneliti perbezaan-perbezaan makhluk pada set makhluk yang sam jenis.  Latihan ini pada mulanya perlu dimulakan oleh ibu.

  FIZIKAL

  1. Untuk meransang fizikal anak biarlah anak merangkak secara bersilang (criss-cross pattern) kerana ini insyaAllah membantu perkembangan otak yang seimbang (bahagian otak kanan dan otak kiri) .  Sediakan tempat selamat untuk anak merangkak dan bermain.  Galakkan anak merangkak dengan cara permainan , misalnya: meletakkan satu permainan sebagai umpan atau membuat terowong dari kotak untuk anak itu lalui.
  2. Klau boleh elakkan penggunaan alat bantuan berjalan (baby walker)  kerana ini akan mengurangkan peluang anak merangkak.                     Tahap Umur : 12 - 18 bulan

  1. Teruskan ransangan sebelum ini
  2. Berikan peluang anak berjalan atau berlari di tempat lapang dan selamat, misalnya padang.  Pada tahap ini aktiviti ini insyaAllah membantu perkembangan bahagian tertentu otak anak (cortex).
  3. Berikan peluang anak merasa dengan jari ciptaan Allah yang dijumpai dan ditekankan oleh ibu sebagai bukti kekuasaan Allah, Rabb Yang Esa.
  4. Kalimah Tauhid dan maksudnya yang mungkin telah dihafal oleh anak, akan diulangkan sebutannya semasa menyaksikan tanda-tanda kekuasaan Allah.  Ibu boleh menceritakan keajaiban ciptaan Allah, misalnya: bagaimana Allah meninggikan langit tanpa tiang atau tali.  Penggunaan nasyid boleh membantu.  Tahap Umur : 18 - 36 bulan

  Maksud hadith:  

  1.  Ajarlah anak kamu surah al Furqan ayat 2 apabila dia mula  berkata-kata

  2.  Ajarkan anak kamu 3 perkara : mencintai Nabi mu, mencintai keluarganya dan membaca al Qur'an

  INTELEK

   AQIDAH TAUHID      

  Mengajar potongan-potongan Surah al Furqan:2 menggunakan teknik pembelajaran yang menarik dan berkesan. Ayat-ayat lain, termasuk An. Nahl17; Al 'A'laa : 1,2 3 dan 4; al Ikhlas: 1,2,3 dan 4; Al Fatihah: 1,2 dan 3; dan seterusnya mengikut kemampuan dan kesediaan anak.  Objektif utama ibu adalah memperkenalkan Allah sebagai Rabb dan melalui proses ransangan seterusnya, dia akan dibimbing untuk mentauhidkan Allah sebagai Ilah.

  SEERAH  RASUL   

  Pengajaran seerah para rasul, khususnya seerah Rasulullah SAW mesti membawa penekanan yang jelas kepada anak, iaitu para rasul adalah contoh manusia yang mentauhidkan Allah sebagai Rabb dan Ilah dan para rasul mengajar manusia mentauhidkan Allah, tidak menyengutukan-Nya dengan apa-apapun.  Teknik penceritaan mestilah mudah dan berkesan.  Buku-buku bergambar dapat membantu menarik perhatian dan minat anak.

   AL QUR'AN 


  Merkenalkan al Qur'an sebagai Kitabullah dan Kalamullah secara beransur-ansur.  Adakan sesi hafalan surah-surah pendek dalam Juz 30.  Sila perhatikan bahawa sesi ini berasingan dari sesi pembelajaran aqidah yang menggunakan ayat-ayat tertentu dari al Qur'an.  Nasyid boleh digunakan untuk memperkenalkan fungsi al Qur'an, misalnya: nasyid " al Qur'an itu petunjuk"

  No comments:

  Post a Comment