Saturday, October 30, 2010

:: Pada Ketika Ini saya sungguh keliruuuuuu........... ::


**Ketika ini saya confused**Tak tahu keputusan yg saya bakal buat ini akan merubah masa depan saya dan anak2**Apakah???**

**Rakan2, sila doakan saya...........

Saturday, October 9, 2010

: rasa mcm nk bbuh gambo raya la pulak.. :



satu2 nya gmbo raya me n afrina....masa ni ayish tdo..

tgk sume blogger hapdet blog, mcm best je kalo dpt update hari2...tp sgtla xbest nya sbb da xbyk masa utk sume tu...(lately ayish selalu nangis waktu mlm, then of coz la me kne berjaga mlm..pnh skali tu dia leh menangis smpai kul 4.30pg okeh! sgt mengantuk esoknya ms nk g kje...owh, sangat keletihan...)
setiap hari masa lps abis kje byk di abiskan dengan ANAK2 KU! heheheheh..;))

Cerita masa raya

masa raya posa aritu, me da nk abis pantang, hari yg ke 35, kira ok la tu kan...lagi 9hari je...hati2 jugak mkn ketupat ke, rendang ke..takut gak effect kat si kenit tu..yela..masa tu kn fully BF..kang ayish sakit perut, naya je....Xbyk sgt gmba ms raya...sbb xde masa! (hahahahah, alasan xmunaserawak betol!) ;p
Kesimpulannya, masa raya tu xbape nk syok sgtla...firstly, sbb lgsung xdpt nk meraikan kedatangan Ramadhan...(xleh nk berpuasa...) Org kata, kalo kita xpuasa, so kita mmg xrase kemeriahan hari raya even kuih raya melambak2 depan mata...(Yup, mmg betul pun!)

Hurm...alhmdulillah, lepas abis pantang, da leh jalan laju2, masak, makan main belasah je, jaga bby, buat itu, buat ini...sgt best sbb xdela asik dduk atas tilam aje..huhuhuuuuuu........

Bila nk start kje balik tu, rasa mcm malaaaaassssssssss ajer...jadi suri rumah pun ok jgk...sbb every month nk kne bayar kat bbysitter, sama amount nya mcm upah org gaji, huhuhuuuuu...;p

layan pitcha pulak..da malas nk mmbebel...







Si Ayis yg botak...


Suka sgt tdo terkangkang...

**Lately ni rase mcm nk tukar nama blog ni kepada AfrinaHariz, tp releven ke?? hurmmm....
**maafla kat sume blogger, da mcm blur nk hapdet citer psl ape...cite psl anak je la erkkkkk....

Saturday, October 2, 2010

:: Banyak sangat, xtau nk mula macam mne... Ish3 ::

Terlebih dahulu saya ingin memulakan celoteh saya setelah saya "menyepi" selama 2bulan dgn salam...Assalamualakumwarahmatullahiwabarakatuhhhh.....(panjangnyaaaaaa....) Okla, skrg buleh kita start cite2 satu2..
Firstly, rasa rindu sangat nk celoteh lps da 2bln x "ke udara"..(cewahhh!!) manyak mnde nk cite tp xpasti nk mula dr mne...Firstly mestila rasa bersyukur sangat2 sbb da berjaya "menghasilkn" baby boy...(ya, it's a boy!) ;)) Syukur sangat2...
Pengalaman sblm deliver - Masa mggu2 t'akhir me g check up tu, asikla BP (blood presure) m'jadi sgt tidak teratur..me ckp dlm hati, confirm kne beranak awal ni, (induce la tu)..pastu kne la naik ambulans g HKL...neng nong..neng nong..(bunyi siren)..n kne la duk kat sepital, dibagi ubat darah tggi, lastly kne induce...Oh, sangat sakit n mmg sangat sesuai la ayat "syurga di bawah tapak kaki ibu" tu...me x amik epidural okeh! (masa afrina dulu, mmg me amik, sbb xtahan sakit) masuk sepital 4hb ogos, then induce 7hb kul 7.30pg, pukul 3ptg da sakit gila...last2 menyerah diri kat doc nk tau bukaan "jalan", doc ckp 3cm je, U rilex dulu...(sakit mcm nk mampos ni, leh lak bukak jalan cuma 3cm je??) start kul 3.30pm onwards da rase sakit gila, masa nurse check BP, last2 air ketuban da pecah kat atas katil...tetibe doc jerit, "Waaaaa, I sudah nampak kepala baby!!!) terasa nk meneran je masa tu, tp masa tu xsmpai kat labour room lagi...smpai je kat labour room, 2kali push, lahirlah Muhammad Hariz Bin Mohd Redzuan Shah.....



"segar dari ladang" hehehehehehe..... 
Muhammad Hariz Bin Mohd Redzuan Shah
Born On 7th August 2010
Time 4.20pm
General Hospital Kuala Lumpur
2.9kg

Cute kan?? Itu masa dia lahir...sekarang ni da tembam da...tp ade rashes plak kat muka dia...afrina suka sgt kiss pp adik dia...masa memula me deliver tu, dia demam, me pun demam jugak...yela, afrina da lama idup sorg, n yg plg me sedih sbb nk putuskn susu dgn afrina..(she still BF with me until her little brother lahir) tp skrg ni da x BF la..sbb me letak garam masa dia nk menyusu..(heheheeh, kelakar betul!) lps dia da rase masin2 tu, leh plak dia nk amik sebutir2 garam tu nk makan, sabo je la ank mama nie...
Afrina sudah makin serasi dgn kehadiran adik dia....;)) pagi2 bgun tdo, mesti kata.."ma, nk shiummm"..(means nk cium adik dia)..;D kalo dulu me abadikan blog ni khas utk anak dara mama, tp skrg ni, utk anak bujang mama jugak! ;)) (harus ke menukar nama blog kpd AfrinaHariz?? belum diputuskn lagi....

Sekarang ni afrina da makin "banyak mulut"..xterlarat nk layan...bayangkan kul 12mlm nk main basikal lagi??ish3...sabo je la....


See!! masa ni me betul2 bru abis pntang, saje2 jalan ke tesco, n lastly nmpk lak mnde alah ni...punya la suka dia main..smpai xnk balik....ish3..me ade record video masa dia main, hari2 suh me bukak video tu..amik hf ma, pastu tgn terpulas2 mcm pegang stereng,pastu ckp maaaa....nk ushing2...(ma, nk tgk video pusing2 naik car) kelakar ade, geram pun ade..keletah betul....kdg2 pening, kdg seronok...



See the baby sudah tembam?? Haaaa...xsempat nk edit2 ptcha..terus tempek je utk tontonan sume...;))
Masa ni afrina ngamuk2 xnk pkai seluar, kepanasanla tuuuu....masa ni me dlm pntang...saje je nk dekat2 kn dorg..hopefully jadi budak baik ye anak2 mama....pina+baby ayish..;))

**ramai yg kata muka ayish (pnggilan mnja) mcm muka me..so, sejukkkkkkkkk je la kan kalo ank laki ikut muka mak..afrina plak ikut muka hubby..;))

**me da start kje 1/10 yg lepas, n da xleh suka2 nk surf tenet, sbb manager duk blkg me...aduhai...

Wednesday, July 28, 2010

:: Maaaaaa....Nk Shushu Nak Kager ::

afrina suka pakai tudung, tp bila mama pakaikn tudung betul2  dia xnk pulak...

Ni la botol susu afrina..1 - "Kager" - Tiger, 1 lagi Bear

Afrina suka ckp cmni, "maaaa....nk shushu, nak kager" means "maaaaaa...., afrina nak susu tp nk dlm botol tiger....Tuuuuu botol tiger dia yg kat atas nuuuuu....Kalo nk susu, mesti pina ckp cmtu...penah skali me buatkn dia dlm botol POOH tu, skali tu buleh plak dia ckp xnk, "nak kager"..terpaksa la me transfer susu tu dlm botol "kager"..ish3..

Skarang ni, kalo me pasang radio IKIM kat umah, kalo ade nasyid ke, mesti pina nyanyi sama2..**me mmg biasa bukak nasyid kalo kat uma..nk suh bby dengar, n suh afrina dgr lagu nasyid..;)) kalo kat dlm keta, me suka bukak SINAR.FM, even lagu tu lagu lama, tp mulut pina kumat kamit menyanyi mcm poyo..hakhakhakhak......

Skarang ni pina suka sgt makan sendiri, makan dlm pinggan sendiri, pastu mkn guna sudu (xsempat nk snap gambar), pastu, kalo dia wat mnde yg xsepatutnya, "pina kenapa buat mcm tu??" pastu buleh plak pina ckp cmni, " saje jerrrrr.." Ya Allah kanak2 ini, sabo je la.....Nak marah pun xjadi, jadi bnda lawak plak.....;))

Kalo pina bangun tdo, mesti tnya, "abah aner??"..even abah dia kat sebelah dia tgh tdo....**sabo je la kanak2 ini.....ish3

okla...time off!!ade masa nti me update lagi okehhhh...daaaa...........



Wednesday, July 14, 2010

:: Muhasabah Cketttt, cewahhh... muhasabah la sangggaaatttt.. ::

Bila me belek2 email kat LIVE td, tetibe mcm nk muhasabah diri kjap..(ecewah, poyo..ayat xhingat!) Ayatnya bunyik cmnie...(ayat ade bunyik ke?? hahahhaha..abaikan..)

Subject: Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam
Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."
Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.
Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.
Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.
Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.
Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.
Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.
Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.
Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."
Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami.
Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabb-Mu, dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu"

 

( tiba2 nk letak gmbo kawen pulakkk...) ;p

And....
Lahirlah...

(Little "BOO" Monster Inc a.k.a afrina,  muahahahahahahaaaa.....)

** harini xbz sgt, so leh la update cket...
** kpd PUANJAJA , saya sudah update blog, sila blogwalking n tinggal jejak, okeh! ;p

**sekarang ni, me ajar afrina nyanyi lagu BARNEY & FRIENDS  "I love U, U love me, We're Happy Family, With A Great Big Hug And A Kiss from Me To U..While U say U love Me Too! "
(Bila me sebut BIG HUG tu afrina terus depangkan tangan n pelok me kuat2..heheheeh, clever girl! ) ;))
Me dengar afrina ikut me nyanyi masa "I love U" tu, dengar " I " yer "U"
"U love Me" tu dengar "U yer Me"...
lps tu terus dgr dia sebut bahasa JERMAN..hahhahaaaaa....;p
- bahasa jerman bermksud afrina nyanyi ntah hape2..dia bebel2 jek..;p

** sebenarnya bby dlm perut ni tgh godek2 ape ntah, sakit gila ms dia tgh pusing2 wat akrobatik..ish3
** sakit kaki sgt2 bila berjalan, 1 - sebab kaki bengkak, 2 - mcm masa me tgh jalan tu me menekan tulang pelvis...sakit oooooo....me ngadu kat hubby td, dia trus col, tnya da nk deliver ke?? ish3..apela awk ni, saya due kan bulan depan, lmbt lagi arrrr....(lupa la tu, huishhhh).

Wednesday, July 7, 2010

:: Good Morning Everybody!! ::


Nak cerita secotek (secotek dlm bhs t'ganu tu mksud nya cket - sape yg xpert bhs ganu tu me nk tnya, betul ke SECOTEK tu mksudnya SIKIT?? kalo salah, maaplah yerrr...)
Haaaa...skrg afrina sgt suka menconteng n mewarna...me ade blikn dia coloring books POOH, n kaler LUNA (bukan LUNA MAYA okeh!)
Afrina sgt suka conteng2..then kalo mama @ abh pegang pen, sure dia nk jugak..las2 abis bju dia kne conteng jgk, jenuhla mama nk mmberus baju tuuu...ish3..
Yang afrina plg suka, bila tgh conteng2 kat coloring book tu, dia tekan2 nya buku tu sampai berlubang..(ade ke patut?? ) issshhhh, pina ni nk tulis ke nk lubangkn buku tu?? Sabo je la....
Sekarang ni afrina da makin bijak...kalo mama tgh marah ke, masam muka ke, mesti afrina kata kat mama, "tenyummmm" (senyum)..then dgn memek muka suh senyum..kalo mama xnk, afrina akan pegang pipi mama, smpai la mama senyum....;p
pastu asik nyanyi lagu "ibuuuuuu...ibu...engkaulah ratu hatiku"...;))
Banyak gak p'kataan yg afrina da pndai sebut..
sian - KESIAN
sayang - SAYANG
Kalo mama ckp, ATUK pegi KEeee.....afrina sambung Buuunnn.. Means Atuk Pegi KEBUN (ni atuk yg duk rajin bwk pina g jalan2 ms petang-atuk suami opah)
OPAH jaga Aiiiiiii.....afrina sambung DiiiiiLL...Opah - Bbysitter afrina jaga bby nama Aidil
NENEK pegi KEeeee....afrina sambung DAaaaaiiiii....nenek sebelah abah afrina pegi kedai, means nenek kan ade kedai makan, so nenek la tukang masak kat kedai...
ABAH pegi KEeeeee....Afrina sambung JEeeee....means, ABAH pegi KEJE
MA pegi KEeeeee...tetibe afrina point finger kat Meee...Eh? Mama x pegi mne2 la, maksudnya mama ade depan mata dia...heheheeh, dak bijak nie..gewwaaaammm! ;p
Masa balik Klang last week, afrina main2 dgn maksu dia, then maksu dia tnya, "pina, abah nama ape??" then pina jwb, "Iwan" merujuk kpd nama abah dia "Redzuan', pastu maksu ckp, "iwan dangdut la..." terus pina ckp, "dadut"..kahkahkahhhh...pina ni klako la...**maksu pina yg sengalllll"
 ok, takat ni je nk update...lenkali smbg lagi...Ok! ;))






Thursday, July 1, 2010

video

Seeeee the above video, cute x??
Me tergelak je every time tgk video nie...Pitching mmg lari..hahahahahahaha!





Monday, June 28, 2010

:: tempek gambar je buleh kan?? ::

Owh, tersangat rindu nk wat n3 byk2 tp tahap kebizian yg melampau + tahap penggunaan internet di opis ni yg sangat HAMPEH limited, okeh!! okla..layan kan aje gambar2  di bawah nie...






Ermmmm...afrina semakin hari makin bijak....So, layan je piccas di atassss....

Thursday, June 24, 2010

:: Cepit Mata Ku ini, beso...tapi glamer x?? ::


Saje nk bercerita pasal si dak tecit ni haaaaa............
Sape lagi, dah tentu la si kak long yg manyak songel ni...huhuhuhuuuu...
Tgkla tuuu...beriya beno nk pkai spek itam abah pina punya...
Belikan spec utk dia nya yg kecik, xmo plak pakai...

Okla..nk cite sket psl perkembangan afrina da msuk umo 1thun 8bulan ni...
last week g checkup, timbang berat bdn dia, juz 9.3kg aje okeh! missy kata xnormal dgn usia dia..mne nk normalnya...asik nk mkn mnde merapu jek...nasik xnk mkn sangat..nk ratah lauk jeeee...
Nasik makan, pastu luah balik...sabo je la...
Ramai gak yg tegur, kata afrina kurussss...tp tinggi! ( for sure ikut mama dia, hehehehh!)
Owhhhh, cite psl mybby in my tummy asik gerak aktif jek... masa 7 jun lepas, me dah pegi scan, then ms tgh scan, doc kata xnmpk jantina nya, sbb kaki bby tgh bersilang...owhhhh...sgt keciwa okeh!
Xpela...mybe dia nk "menyorok" n nk surprise kn parents dia....heheheeheh...
So, next week da buleh tambah lg brg2 bby...=)) Hubby da setuju! Yeayyyy!!!




Monday, June 21, 2010

:: Hari ini Hari Lahir saya ::

Waaaaa....sgt teruja okeh! Today is my befday..=))
Sangat teruja sbb ade 2org yg telah membahagiakn idupku! =)) Sudah tentu la..........
1)


2)



Terimakaseh sayang..Thanks for everything!

Terimakasih juga pada arwah mak yg telah melahirkan saya pada tanggal 22.6.1982 pada jam 11pagi...Segala susah payah mak mmbesarkan saya takkan saya lupa..Biarpun mak da xde kat dunia ni, saya akan tetap mendoakan kesejahteraan mak kat "sana"..Semoga mak tenang "di sana"...aminnnn...
**al-fatihah**

Sunday, June 20, 2010

:: Riang Ria Afrina ::


Tgkla muka pina yg kunun2 buat2 cumel tu.....
kalo mama hala kamera, mesti dia buat mcm2 memek muka....
Sekarang ni mama da xbape nk larat amik gmbo..mne yg sempat snap di kala rajin je la mama buat...Kalo x, usah diharap padi seberang..muekekekekeek.....

** Mama da xlarat nk layan pina..(kadang2)
** Mayb sbb condition badan mama yg da xleh nk jln jauh sbb rse mcm nk terkeluar bby ni...
** Bila da msuk 7bln ni, rse mcm nk berjalan, tp asik sakit jek...(dahla kne drive g opis..nk tekan pedal minyak pun sakit sangat..) Kalo ade sesape yg nk sedekah wheelchair, sila angkat tangan! **wink!**

**Maybe me da jarang nk update ape2 kat cni...nway, wish me luck for my delivery yaaaaa.............

**Deliver on August, sekarang bru bulan 6, da nk kecoh ke??** Heheheheheehhehe...

Thursday, June 3, 2010

:: Kanak2 ini buat saya gumbira..tp kdg2 tu rasa malas nk layan, keh3..::



Kanak2 ini selalu buat me gumbira+ketawa, kadang rasa malas nk layan dia..(sian dia, dpt mama cmni..hikhik!)
Pernah skali tu agaknya dia mmg da rasa nk terkentot..pastu trus dia pegang montot dia, pastu dia diam je pandang muka me, terus dia t'kentot..kuat plak 2..pastu tersengih2 then ckp, "pina totttt...." sabo je la...**geram je, pndai pulak dia buat lawak, kehkehkeh**
Cara pina senyum tu cm kat bwh ni..**sape yg xgeram, rase nk picit je pp dia...**



Skarang ni suka betul dia main2 / picit2 joystick PS2, kemain lagi...mcm main Winning Eleven plak dia..nk lawan ngah abah ke, sayang?? **hikhikhik**

lagi 2 mggu company baru me ni ade wat company trip p CAMERON HIGHLAND..but juz for 2days+1 night je..bilik sume da booking..tp xleh nk bwk family la pulak.....tu yg me sedih nk tinggalkn afrina...(bukan nya sedih sbb nk tinggalkn awk ye yang...huhuhuhuuuuu!)


Me ade belikn afrina sandal SPONGE BOB..



Bila me tanya pina " Ni kartun ape?? ** sambil point finger kat SPONGE BOB**
Me cakap, " spongeeeee........" then pina sambung...."BOBBBBBB..." Hehehhhee, so clever! =))



baju afrina byk kartun MICKEY/MINNIE MOUSE, bila mama tanya " ni gambar ape?? Mama ckp, "Mickeyyyyyyyy..........."..then pina pun sambung.."MOUSE..." ** tp sebutan dia bukan maus...tp MAUSHHHH..hihihii..pelat la pulok...

Smlm abah saje je pasang MP3 lagu 'No One - Alicia Keys" afrina pun joget2 sambil nyanyi2 (dlm bahasa jerman)..suka betul nyanyi+joget2..

Kalo mama nk semayang, lepas je bentang sejadah, afrina pun duk sebelah nk join skali...pastu lps semayang, sebuk nak pegang buku doa mama..sambil tu baca BISMILLAH...

Kalo ade barang jatuh, mesti afrina ckp, "Ya-awwah"...kunun sebut Ya Allah la tu...Kalo mama istighfar, mesti dia pun nak sebut jugak...ASTAGHFIRULLAHALAZIM....yang dengar nya "AJIMMMM" je....yg depannya xdengar...hikhikhik....

Kalo afrina main2 dgn kazen2 nya, ape kazen dia buat sure afrina xkn lawan punyer....heyyy, ank mama ni, cuba la jd "keras" cket...

p/s : Mama doakan afrina buleh jd kakak yg baik pd adik2 "kak long" yerrr...**cheh, dan2 lak panggil kak long...;p


Wednesday, May 26, 2010

:: alhamdulillah, pina dah makin okeehhhhh, orrraaaiiiitttt ::



See! Mata Pina (shortform utk afrina) da makin okeh! alhmdulillah, mama sgt hepi! n the latest pict me xletak lagi, sbb xamik pun lagi..ehheheheheh....actually mama ni bz mnjang almost this week..so, tu yg xsempat tu..(alasan xhengat!) ok, mata pina da ok, tp mata ABAH pina yg x ok..jd kaler merah biji saga U know! Ish3..mama punya mata sebelah kiri pun da start merah2 dah..tp ok lagi..mama still leh g keje lagi,  no need MC..)tp xtau la lagi 2,3ari jd lg teruk..mntak2 xdela kan..dahla baru kje opis bru ni sebulan, xkn mnjang nk MC lak kan..(sblm ni mama dgr kwn mama kata kalo sakit mata leh MC 1mggu, b'gantung jgkla sakit mata tu teruk ke x kan.....)
And the latest news is afrina demam just bcoz of baby yg babysitter afrina jaga tu kene DEMAM CAMPAK..mak datuk....lps satu, satu lagi penyakit yg dtg..(baby tu bru je bbysitter afrina jaga-dlm 8mnths gitu umurnya...) mama mengeluh la jugak kan...sbb dulu ms pina baby xde pun jangkit mcm2 penyakit..(pina lak jenis nk berkawan, suka dekat2 main ngan bby tu, tu yg jd cpt jangkit tu....) tp, ABAH pina kata jgnla mengeluh, sume penyakit tu kn dtg dr DIA..xbaik ckp cmtu...yela encik Hubby....saya yg menurut perintah..;p
N mlm td kepala afrina sgt panas even da bg mkn ubat demam sblm tdo..mlm td pun me xlena tdo..(me rse mcm xsedap hati je kalo biarkn pina dlm keadaan cmtu...:((  ) so, mama xkesah kalo mama xcukup tdo bcoz of my doter..(^_~)

** hopefully harini demam afrian da kebah, n da xjangkit  lg penyakit2 yg lain...Oh ya, harini me drive ke opis+anta afrina..sbb hubby lgsg xleh nk bukak mata dia..(penangan sakit mata bru bermula.......) Adoiiiii.........

Tuesday, May 18, 2010

:: Sila Lihat Transformasi Ini ::


Short N3 for today...Tgkla mata afrina tuuuu.....Sian dia..hukhukhuk...
Me sgt sedih tgk keadaan dia mcm tu tauuu...rse nk nangis je..yela, naluri keibuan mmgla kan..
Sape yg da rse jdi ibu, mmg akan rse bnda yg sama mcm me rase skrg ni...
Ok, me nk balik tgk mydoter..Daaaa.............

Thursday, May 6, 2010

:: 1st BIRHTHDAY GIVE AWAY-jom join contest ::

Waaaa...sgt lama me xjoin mne2 contest..even bru stengah bulan tp rse mcm stengah abad jek, kui3..(saje bikin gempaq, nk bgtau kunun bz giler..keh3) okla, check it outttt...........Kita tgk dulu ape terma & syarat2 nya....
CUTE PINK BABIES CONTEST

dengan tema PINK COLOUR....ibu merasmikan contest ini..bermula dari


28 APRIL 2010 sehingga 28 Mei 2010..


1~ Terbuka kepada kesemua blogger yang menjadi follower ibuQisQas secara langsung & tak langsung
2~ Dengan Sukahati dan rela hati menjadi FOLLOWER ibuQisQas di Blog ini..
3~ Linkkan -asyna8286.blogspot.com di blog anda
4~ Sila Add kan Banner Contest di side bar blog memasing...banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini
5~ Sila buat special entry untuk contest ini dan upload 1 keping gambar anak anda dengan pakaian atau hiasan atau permainan MERAH JAMBU( PINK ) yang comel lote, kiut miut,tak kisah lah macam maner gaya pun..nampak cute pada anda...
(sempena Tema Birthday anak ibuQisQas berwarna Pink)
(Dan juga nyatakan pesanan anda kepada anak anda)*penting*
6~Sertakan Nama peserta, umur dan tarikh lahir,
7~ Had umur baby : newborn - 5 tahun
terbuka kepada anak lelaki atau pun perempuan yer..bebas..
8~ Sila tinggalkan link / url blog anda di comment ibuQisQas ini bagi memudahkan ibuQisQas melihat penyertaan anda.
9~Keputusan nyer ditentukan Puteri Birthday sendiri(dengan cabutan nama finalis terakhir yang ibu pilih)
10~ ibuQisQas dengan rela hatinya menyediakan hadiah untuk 3 pemenang utama + 5 pemenang sagu hati




Nama : Nur Afrina Batrisyia Bt Mohd Redzuan Shah  
Umur : 1 Tahun 7 Bulan
D.O.B : 15/10/2008
(baju + kasut kaler pink mengikut tema tuan rumah)
** Masa ni afrina sebuk nk duk kat driver seat, mentang2 la abah xde..kalo abah ade pun, dia still nk jgk duk ngan abah n pegang stereng, sgt bahaya okeh! tu psl me suka duk kat seat belakang dgn afrina..biar dia xkaco abah dia drive...
** Pesanan mama, agar afrina jadi anak yg solehah+cerdik+pintar juga...Buleh juga jaga mama + abah...Afrina lah penyeri hidup mama + abah..Juga, jadi kakak yg baik pd adik2 afrina yer...Sayang anak mama nie, muahhhhh3..;))
** Kpd Puan Penganjur, sila comment / tinggal jejak yer...timakaseh..hopefully leh menang la erk...=))

Sunday, May 2, 2010

:: N3 tertunggak..::


Ekceli n3 ni da lama nk update, tp biasala...asik tangguh je, lama2 da tertunggak...(Ish3, terukla mama pina ni..) yela, semenjak 2menjak ni, asik bz jek..(by the way, xdela bz mane pun, tp kat cni limited cket penggunaan tenet nya..means, kje me mmg kne slalu update guna tenet, kalo guna utk privacy nye hal, kalo kntoi, mmg masakla jawabnya...) Woha!
Ok, sila tgk gambar afrina masa kitorg g shopping kat Carrefour Wangsa Maju last mnth..me saje je register afrina jadi Duta Kecil Carrefour..heheheheh, saje je suka2 nk masuk kan dia...dgn pakai getah TEMPE nyer..ish3, lawak betul la..(sbnrnya me pakai kn dia klip, lastly ms sblm nk photoshoot tu, tetibe klip nya ntah ke mane, carrefour wgsa maju sgt besar okeh! afrina berlari sana sini, tu yg klip sume jatuh..jenuhla nk m'carik balik..lastly, biarkn aje...sabo je la..:'(

Afrina skrg ni batuk+selsema..lps je kne injection utk umur 1thun stengah masa 21/4/2010 tu, trus dia demam+batuk teruk malam tu..dgn me skali xleh tdo..ish3..n batuk+selsema dia terus melarat smpai ke hari ni..ish3..(afrina kalo batuk mmg lama sgt2..xpasti la sbb xjaga makan ke, ape ke...haishhh, ntahla...

Sunday, April 25, 2010

:: Argghhhhhhh, sangat rindu okeh! ::


 Rindu x dgn celoteh saya?? hikhikhik...sgt poyo nye soklan nie..;p Nway, semenjak da bertuko kje ni, skrg ni me asik bz jek..nk p jenguk "mukabuku" pun xsempat..ape lagi kalo nk jengah n3 kengkawan sume..lagi la xsempat..kat cni tenet sgt limit penggunannya..(yela, me kn dak baru..kang guna sesuka hati mak bapak me kang, dpt notis pulak..ish3..) so, ni pun me dpt terjah kjap je..sbb nk wat n3 bcoz terlalu merindui kengkawan sume n myblog! weeehoooo!! ok, short n3 sajok..
1 - sgt rindu utk wat n3
2 - sangat bz utk wat n3, so xsempat lorrr
3 - masa yg me dpt kjap je ni me luangkn sikit utk jenguk yg mne sempat jek..
4 - me dlm planning nk bli berukband ni..coz kalo dlm pantang nti lehla guna tenet dgn sesenang hati..hekhekhek..(ops, planning saje, xsure hubby aggree ke x..hurmmmm)
5 - okla..nti kalo free, me update lagi ya...
6 - Daaaaa...................

Monday, April 12, 2010

:: Kalo Rindu, Tataplah Aku....Eh! Kami.. ::

Lawakla gambo nie...
Tataplah gmbo ni kalo windu, phewwwiiit!

This toddler make mylife more stronger..
                                                                     Always be mybaby!

Kalo kengkawan Blogger rindu, tataplah aku, ehhh! Tataplah gambar kami,..Ececeeehhh, ayat xbuleh blah.....
(^_^)  Xdela, ayat kat atas tu saje je wat2 gempaq...kihkihkihhh....pdhal xde mnde pun..cuma me riso kalo after this dah xleh nk berblogging n tinggal jejak kat kengkawan sume..**mood sedih** xleh nk wat n3, n xleh nk on9 facebook bagai..concentrate kje je selama 8jam office hour tu, oh! buleh ke nk ngadap sume tu?? erm....
Ohhh, lupa nk wat n3 cket psl afrina :
a) Kalo mama kata dalam perut mama ade baby, "pina sayang baby x??" then terus pina kiss perut mama...how sweet..:-D 
b) Lps rombongan cik kiah p Zoo last week, tgk animals (sorry xwat n3 sbb gmbo xleh nk transfer, masalah sungguh!) then, mama tnya, "afrina, cmne bunyik LIZARD - JIJERD?? then, pina pronounce the sound..(phm2 la korg bunyik cicak cmne erk..) pastu mama tnya, cmne bunyik TIGER?? pina terus ckp, "aaauuummmmm"..hikhikhik...klaka la pina nie...lain2 bunyik mcm GOAT ke, MEOW ke, AYAM ke, mama ajar tp pina xpndai sebut lagi..xpe pelan2 ye sayang! ;))
c) ok..after this mama nk ajar pina mcm2 lagi...tggu n3 yg best2 after this...(kalo mama free n leh upload gmbo manyak2...)

Sunday, April 11, 2010

:: Mungkin Ini N3 terakhir, lps ni myb xde lagi la agaknyer... ::




Short N3 today!
This week last me duk kat opis ni, so this week juga la me nk wat N3 yg mne sempat..**keje ade lagi yg lum setel, ppppppssssttt! tadi me dgr2 bos nk wat makan2 utk celebrate last day me kat sini..**wondering tmpt yg sedap2 la kan??hohohooooo **  
Okla, pic di atas berkaitan dgn rumah baru, yela..rasenya dah lama me war2 nk pindah umah kan?? So, dgn berhijrahnya me ke opis baru, dgn perjalanan xsmpai 10mnt dr umah baru ke opis baru, so kesimpulannya WE WILL MOVE lah, mueheheheheh.....so, kne la survey2 perabot mne yg xde lagi kat umah tu..specially SOFA (kat FELLA DESIGN lawo la design nyer, xleh tahan! ;p) n set katil..ekceli da ade katil cuma almari bju je xde..nk la bli almari yg beso cket..almklum, keluarga da nk bertambah nie..:))
Start next mnths, da buleh shopping baju bby cket2, bli ape yg perlu, ingat nk p scan 4D gak, lehla bli bju yg sesuai utk bakal bby..=)) kalo girl, lehla guna bju afrina turun temurun, kalo boy, sume kne bli baru..yela, bju afrina byk pink kaler..xkn nk pakai utk boy pulak kan?? harusla bli yg baru..;))
okla, kalo berkesempatan nti, me akan update citer terbaru okehhhh....

Thursday, April 8, 2010

:: Aprilgiveaway by zie fauzi ::




Salam dan selamat petang... Seperti yang diwar2 kan sebelum ni den akan adakan giveaway setiap bulan kan. Jadi ini lah dia giveaway pertama untuk tahun 2010... Dirasmikan pada hari ini, 1 April 2010 dan akan berlangsung selama sebulan hingga 30 April.. Macam biasa,mana2 giveaway akan ada syarat2 nya.. tapi jgn risau ,syarat yg den letakkan rasanya cukup mudah dan tidak membebankan..

SYARAT-SYARAT
  1. Follow blog den ni untuk mengetahui sebarang updated2 terbaru tentang giveaway ni.
  2. Tulis entry paling2 simple yang pernah anda buat dan nyatakan darimana anda tahu mengenai giveaway ni.
  3. Akhir sekali,tinggalkan 
  • jejak anda (link url entry) 
  • nama follower anda (kadang2 nama bahagian komen dan follower berbeza)
  • email (utk den hubungi sekiranya menang)... 
  • Semua maklumat diatas tinggal di entry giveaway ni saja tau.. kalau tinggal di lain2 entry@shoutmix tidak akan dilayan..
ITU SAHAJA!!!!


PEMENANG
Akan diberikan kepada referral terbanyak dan 2 orang yang bertuah  yang akan dipilih oleh ALYA secara manual tanpa random.org. Bermakna akan ada 3 org yang bertuah dalam giveaway ni.


HADIAH
InsyaAllah,sesuatu yang istimewa hasil daripada tangan den sendiri...'Handmade with love'...Hadiah dalam proses untuk disiapkan.. dah siap nanti den publish gambar yer..

TUAN RUMAH 


1 --> Dah follow U..
2--> Saya dpt tau psl GIVEAWAY ni drpd ZAIKULIM
3--> Give n3 at ur comment box okey..TQ..;))

Tuesday, April 6, 2010

:: Tadi TERKEDU, ni TERHARU la pulak... ::

Nikmat Kasih Sayang

Cerita ni dipetik dr Lubuk Petua Warisan ..
Assalamualaikum,
Salam Sejahtera Selamanya..
Allah Anugerahkan….!! Anak ketiga saya cukup suka membawa pelbagai isu. Dia akan datang kepada saya atau ayahnya untuk mengenal pasti banyak perkara. Ada-ada saja aduan atau kritikan yang dilemparkan - selalunya mengenai tanggungjawab kamilah.
Dia akan menyalahkan saya jika sesuatu tidak memuaskan hatinya. Namun saya bangga memiliki anak yang kritis mindanya walaupun sesekali ada juga rasa tersinggung dengan keceluparannya.
Dia anak yang pandai mencari ruang. Kalau perlu merayu dia akan merayu. Kalau perlu menangis dia akan meraung. Kalau perlu ‘mengugut’ dia tak segan-segan melakukannya. Kadangkala ketawa besar saya dan suami dibuatnya.
Saya dan suami perlu bersedia dan sepakat menghadapinya. Kami perlu menggunakan idea logik untuk mematahkan hujahnya yang kadangkala menggelikan hati - hujah seorang anak kecil yang jujur dan bersih.
Suatu yang saya kagum dengannya ialah sikapnya yang akan meminta maaf apabila hatinya puas berhujah dengan saya. Jika dia kalah dia akan minta maaf sambil ketawa dan akan meminta maaf dengan lebih sempurna beberapa ketika kemudian.
Suatu malam dia masuk ke bilik saya. Saya dan suami baru selesai solat Maghrib. Dia terus menghempaskan punggungnya di katil. Suami saya menggenyitkan mata, isyarat akan ada perbahasan baru yang akan dibawa.
Saya cepat-cepat melipat sejadah dan telekung.
“Dah sembahyang?” suami saya bertanya.
“Dah…” jawabnya sambil mencapai sebiji bantal, terus menekup mukanya.
“Adik tak lulus ujian matematik!” katanya pantas penuh kejujuran.
Suami saya senyum dan duduk di sebelahnya dan berkata “Tak apalah..h..h… Adik boleh usaha lagi.”
“Cakap je tak apa..! Nanti kat orang cakap Adik bodoh. Nanti abah dan mak bagi tahu kawan-kawan abah dan saudara-mara mak, Adik belajar tak pandai.”
“Kalau dah usaha masih gagal nak buat macam mana?” suami saya cuba memujuk dengan suara lembut.
“Nanti lepas ni, abah dan mak kena beli buku latih tubi,” kata Adik masih menyembunyikan mukanya.
“Apa asyik nak beli buku aja. Buku latih tubi kan banyak dah, ulang ajalah!” saya menyampuk.
“Mak cakap senang, UPSR tak dapat lima A nanti, marah…!”
“UPSR kan dua tahun lagi. Banyak masa utk berusaha.”
“Kan beli buku tu tanggungjawab abah dan mak, beli ajalah!”
“Betul tu…..” balas suami saya. “Nanti abah beli hujung bulan ni.”
“Asyik-asyik tunggu hujung bulan….. bosan!… Cuba jadi kaya macam bapa Emma tu, tak payah tunggu-tunggu hujung bulan.”
Saya berpinar mendengar hujahnya. Sudah melampau, bisik hati saya. Namun saya sabarkan diri. Senang sangat anak sekecil ini mengeluarkan kata-kata begitu. Kalau besar nanti macam mana, hati saya terus berbisik.
“Adik….. tak baik cakap macam tu dengan abah!” saya berkata perlahan.
“Kalau susah sangat, biar Adik masuk perut mak lain. Adik masuk perut mak yang kaya. Tak payah tunggu hujung bulan,” dia terus bersuara sambil menangis teresak-esak.
Hujahnya itu memeranjatkan saya dan suami. Kami kelu seketika. Alangkah senangnya anak sekarang menyelesaikan masalah. Begitu mudah seperti mencampurkan 2 dengan 2.
Saya usap kepalanya. “Apakah mak dan abah tak cukup baik buat Adik?” saya bertanya.
Tiba-tiba tangisannya terhenti. - Memberitahunya tentang takdir dan nasib dan ketentuan Allah agak sukar. Bercakap tentang qada dan qadar lagi tak sesuai. Dalam hal ini saya fikir hujah mesti logik. Saya mesti menang dalam perbahasan ini. Menang bererti Adik akan tenteram.
“Tak baik Adik berkata gitu, macam menyesal jadi anak mak…” saya mulakan, lembut. Dia membaling bantal terus menerkam saya. Disembam mukanya ke ribaan, menyesal agaknya.
“Cerita kelahiran seseorang berbeza. Ada yang lahir daripada perut
mak yang kaya, ada yang miskin. Tapi semuanya terjadi atas dasar
Kasih- Sayang ,” kata saya.
Adik memandang wajah saya, nyata sekali dia tak faham dan takkan
dapat memahaminya, saya tahu. Saya katakan begitu sekadar bersuara.
“Setiap anak adalah hadiah daripada Tuhan. Adik adalah anugerah Tuhan
kepada abah dan mak. Mak dan abah tak ada kuasa memilih. Adik juga
begitu…” saya terus berkata-kata biarpun saya tahu, dia takkan
memahaminya.
“Kerana Kasih- Sayang lah Adik lahir dan kerana Kasih- Sayang juga
kami menjaga Adik dengan baik. Maka besarlah Adik dengan Kasih- Sayang .
Adik tak besar dengan duit!”
Tiba-tiba Adik bangun, merangkul dan terus mencium pipi saya. Air
mata saya mengalir….. Kami berpelukan agak lama. Saya nampak suami
tersenyum.
“Nanti bila abah dapat gaji, abah beli buku Adik banyak-banyak tau.
Adik nak dapat A semua dalam UPSR.” katanya.
Dia kemudian melompat turun dari katil, menarik tangan saya dan
ayahnya menuju ruang tamu. Saya ke dapur menyediakan makan malam.
Saya nampak ada keriangan di wajahnya. Di dapur, air mata saya
meleleh lagi. Agak sukar saya hentikan tangisan dan rasa sebak itu…
- terharu sungguh…….!!
Begitulah indahnya dan hebatnya Kasih- Sayang sehinggakan dalam hadis
Qudsi, Allah sendiri menyatakan kpd. Rasulullah s.a.w. “Wahai Muhammad,>
kalau tidak kerana Kasih- Sayang Ku pada Mu, takkan ku jadikan Dunia ini……..”
Manusia yang hidup tanpa kasih sayang ibarat makan nasi tanpa kuah dan lauk!
“Wahai Tuhan ku, aku tak layak ke Syurga Mu …namun tak pula aku
sanggup ke Neraka Mu………, kami lah hamba yang mengharap belas
dari Mu ……., Ya Allah jadikan lah kami hamba2 Mu yang
bertaqwa……, ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa
semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia ” 

 p/s : Terahru sambil sekat airmata bila da abis baca cerita kat atas nie..Tp, atleast me dah ready kalo dpt ank yg sebegitu..kne pndai betah ckp dia..gunakan phsycology..

:: TERKEDU ::

Terkedu…!!!! Itu saja satu perkataan yang mengambarkan perasaan aku saat aku mendengar kisah yang diceritakan teman. Aku tidak mampu untuk berkata, marah tak mampu aku zahirkan, tapi sedih yang teramat rasanya..
Kisahnya :
Nini bekerja disebuat pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu dimana pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi teserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.
Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.
Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.
Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.
Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.
Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.
Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.
Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.
Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!
Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.
Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya
“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu!!!!!!!!!”
Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.
Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok, tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.
Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.
Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang..
p/s : Hati2 dgn advance nya budak2 skrg ni...masya-allah! nauzubillahiminzalik....Semoga kita sume terhindar dr bnda2 gitu..

:: Nk update cket lah... ::



Haaa...rse mcm free cket arini berbanding semalam..tu yg me rase mcm nk update cket psl preggy nie...Gmbo kat atas tu la rupanya mybby yg dlm perut ni..bby ade dlm kidney kah?? bukan...yg mcm kidney tu la kantung / uri nyer...Jom kita tgk baca sama2 details about the baby...

*****************************
 
Your Baby Check out what happened last week.
One of a kind. This week, your little one is developing one of the characteristics that will make her unique: fingerprints. Pads of fat accumulating on the fingertips and toes will turn into distinguishing swirling lines.
Prepping the plumbing. "What happens when this stuff goes down into my stomach?" The large intestine has been tacked down to the back of the abdominal wall, and many digestive glands are forming. This developing digestive system has been going through its paces for several weeks already: the foetus is swallowing amniotic fluid, which then makes its way through the stomach and intestines. Now, that fluid combines with dead cells and secretions in the intestines to form meconium. Meconium is the greeny/black, tarry substance that will eventually fill your baby's first nappy.
Measuring up. The foetus weighs up to 200 grams (about 7 ounces) and is about 16-18 cm (about 6.3 to 7 inches), top to bottom.

Thinking Cap A view from the top of the head shows the developing brain. The parts of the brain are separated by the membrane, appearing here as a horizontal white line. This view is very important in assuring your doctor that the brain is developing correctly.

Your Pregnancy Advice overload. You may notice that everyone, from your mother-in-law to complete strangers, feels compelled to offer advice about your pregnancy. How much you should exercise, what you should eat, whether you should work-no topic is off limits, it seems. While unsolicited opinions can be annoying, try to take them in your stride, and don't feel you need to explain your decisions. A simple "Thanks, I'll keep that in mind" should do the trick. Try to remember that people get excited about a baby-on-the-way, and that they mean well. Also, don't be surprised if the advice "on the street" is different from your midwife and doctor's recommendations, as many aspects of medical thinking have changed over the years.

Help for the lightheaded. Do you feel dizzy sometimes? It's no wonder: your heart is working 40 to 50 percent harder than it did before you were pregnant. This industry, combined with the pressure of your growing uterus on blood vessels, can occasionally leave you feeling faint, particularly when you get up quickly. Be sure to rest frequently. Lie down on your left side for a few minutes several times a day to increase your circulation. Low blood sugar can also lead to wooziness. Eating a piece of fruit is a great way to keep you on your feet and stave off hunger.

Mini moves. Are those gas bubbles or tiny feet kicking against your belly? Most women first feel the foetus's movements between 16 and 20 weeks. Because your little one is still so small, what you feel probably won't be a forceful kick but a gentle fluttering, as if you've got a case of the butterflies.

From the experts. Because your vaginal discharge changes during pregnancy, it may be difficult to tell whether you've developed an infection. "Most pregnant women will notice a white, milky discharge, called leucorrhoea," says Dr. Elaine Zwelling. "The leucorrhoea is normal and increases in amount as you near your due date." However, if the discharge changes colour and consistency or is accompanied by irritation or odour, you may have an infection. Learn what's normal and what isn't...

Haaa..tu la serba sedikit details nyer...pd sesape yg preggy sama mcm me ni, lehla tmbh2 kn info jugak...
SHARING is CARING..;))