Wednesday, July 28, 2010

:: Maaaaaa....Nk Shushu Nak Kager ::

afrina suka pakai tudung, tp bila mama pakaikn tudung betul2  dia xnk pulak...

Ni la botol susu afrina..1 - "Kager" - Tiger, 1 lagi Bear

Afrina suka ckp cmni, "maaaa....nk shushu, nak kager" means "maaaaaa...., afrina nak susu tp nk dlm botol tiger....Tuuuuu botol tiger dia yg kat atas nuuuuu....Kalo nk susu, mesti pina ckp cmtu...penah skali me buatkn dia dlm botol POOH tu, skali tu buleh plak dia ckp xnk, "nak kager"..terpaksa la me transfer susu tu dlm botol "kager"..ish3..

Skarang ni, kalo me pasang radio IKIM kat umah, kalo ade nasyid ke, mesti pina nyanyi sama2..**me mmg biasa bukak nasyid kalo kat uma..nk suh bby dengar, n suh afrina dgr lagu nasyid..;)) kalo kat dlm keta, me suka bukak SINAR.FM, even lagu tu lagu lama, tp mulut pina kumat kamit menyanyi mcm poyo..hakhakhakhak......

Skarang ni pina suka sgt makan sendiri, makan dlm pinggan sendiri, pastu mkn guna sudu (xsempat nk snap gambar), pastu, kalo dia wat mnde yg xsepatutnya, "pina kenapa buat mcm tu??" pastu buleh plak pina ckp cmni, " saje jerrrrr.." Ya Allah kanak2 ini, sabo je la.....Nak marah pun xjadi, jadi bnda lawak plak.....;))

Kalo pina bangun tdo, mesti tnya, "abah aner??"..even abah dia kat sebelah dia tgh tdo....**sabo je la kanak2 ini.....ish3

okla...time off!!ade masa nti me update lagi okehhhh...daaaa...........



Wednesday, July 14, 2010

:: Muhasabah Cketttt, cewahhh... muhasabah la sangggaaatttt.. ::

Bila me belek2 email kat LIVE td, tetibe mcm nk muhasabah diri kjap..(ecewah, poyo..ayat xhingat!) Ayatnya bunyik cmnie...(ayat ade bunyik ke?? hahahhaha..abaikan..)

Subject: Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam
Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."
Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.
Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.
Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.
Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.
Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.
Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.
Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.
Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."
Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami.
Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabb-Mu, dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu"

 

( tiba2 nk letak gmbo kawen pulakkk...) ;p

And....
Lahirlah...

(Little "BOO" Monster Inc a.k.a afrina,  muahahahahahahaaaa.....)

** harini xbz sgt, so leh la update cket...
** kpd PUANJAJA , saya sudah update blog, sila blogwalking n tinggal jejak, okeh! ;p

**sekarang ni, me ajar afrina nyanyi lagu BARNEY & FRIENDS  "I love U, U love me, We're Happy Family, With A Great Big Hug And A Kiss from Me To U..While U say U love Me Too! "
(Bila me sebut BIG HUG tu afrina terus depangkan tangan n pelok me kuat2..heheheeh, clever girl! ) ;))
Me dengar afrina ikut me nyanyi masa "I love U" tu, dengar " I " yer "U"
"U love Me" tu dengar "U yer Me"...
lps tu terus dgr dia sebut bahasa JERMAN..hahhahaaaaa....;p
- bahasa jerman bermksud afrina nyanyi ntah hape2..dia bebel2 jek..;p

** sebenarnya bby dlm perut ni tgh godek2 ape ntah, sakit gila ms dia tgh pusing2 wat akrobatik..ish3
** sakit kaki sgt2 bila berjalan, 1 - sebab kaki bengkak, 2 - mcm masa me tgh jalan tu me menekan tulang pelvis...sakit oooooo....me ngadu kat hubby td, dia trus col, tnya da nk deliver ke?? ish3..apela awk ni, saya due kan bulan depan, lmbt lagi arrrr....(lupa la tu, huishhhh).

Wednesday, July 7, 2010

:: Good Morning Everybody!! ::


Nak cerita secotek (secotek dlm bhs t'ganu tu mksud nya cket - sape yg xpert bhs ganu tu me nk tnya, betul ke SECOTEK tu mksudnya SIKIT?? kalo salah, maaplah yerrr...)
Haaaa...skrg afrina sgt suka menconteng n mewarna...me ade blikn dia coloring books POOH, n kaler LUNA (bukan LUNA MAYA okeh!)
Afrina sgt suka conteng2..then kalo mama @ abh pegang pen, sure dia nk jugak..las2 abis bju dia kne conteng jgk, jenuhla mama nk mmberus baju tuuu...ish3..
Yang afrina plg suka, bila tgh conteng2 kat coloring book tu, dia tekan2 nya buku tu sampai berlubang..(ade ke patut?? ) issshhhh, pina ni nk tulis ke nk lubangkn buku tu?? Sabo je la....
Sekarang ni afrina da makin bijak...kalo mama tgh marah ke, masam muka ke, mesti afrina kata kat mama, "tenyummmm" (senyum)..then dgn memek muka suh senyum..kalo mama xnk, afrina akan pegang pipi mama, smpai la mama senyum....;p
pastu asik nyanyi lagu "ibuuuuuu...ibu...engkaulah ratu hatiku"...;))
Banyak gak p'kataan yg afrina da pndai sebut..
sian - KESIAN
sayang - SAYANG
Kalo mama ckp, ATUK pegi KEeee.....afrina sambung Buuunnn.. Means Atuk Pegi KEBUN (ni atuk yg duk rajin bwk pina g jalan2 ms petang-atuk suami opah)
OPAH jaga Aiiiiiii.....afrina sambung DiiiiiLL...Opah - Bbysitter afrina jaga bby nama Aidil
NENEK pegi KEeeee....afrina sambung DAaaaaiiiii....nenek sebelah abah afrina pegi kedai, means nenek kan ade kedai makan, so nenek la tukang masak kat kedai...
ABAH pegi KEeeeee....Afrina sambung JEeeee....means, ABAH pegi KEJE
MA pegi KEeeeee...tetibe afrina point finger kat Meee...Eh? Mama x pegi mne2 la, maksudnya mama ade depan mata dia...heheheeh, dak bijak nie..gewwaaaammm! ;p
Masa balik Klang last week, afrina main2 dgn maksu dia, then maksu dia tnya, "pina, abah nama ape??" then pina jwb, "Iwan" merujuk kpd nama abah dia "Redzuan', pastu maksu ckp, "iwan dangdut la..." terus pina ckp, "dadut"..kahkahkahhhh...pina ni klako la...**maksu pina yg sengalllll"
 ok, takat ni je nk update...lenkali smbg lagi...Ok! ;))






Thursday, July 1, 2010

video

Seeeee the above video, cute x??
Me tergelak je every time tgk video nie...Pitching mmg lari..hahahahahahaha!